© Rootsville.eu

Mehmet Ali Sanlıkol (US/TR)
tiltle: An Elegant Ritual
music: Jazz
release date: july 16, 2021
label: DÜNJA Label
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Mehmet Ali Sanlikol

© Rootsville 2021


Pianist, componist en geleerde Mehmet Ali Sanlıkol is verheugd de release van zijn nieuwe volledige album An Elegant Ritual aan te kondigen. Deze onthullende nieuwe opname, die op 16 juli 2021 wordt uitgebracht via het DÜNYA-label, verdiept Sanlıkols unieke benadering van het versmelten van de sonoriteiten van Turkse muziek met hedendaagse jazztaal, waarbij een duidelijk evenwicht wordt gevonden tussen traditie en innovatie. Op zijn allereerste trio-opname realiseert de productieve multi-instrumentalist deze uitgebreide visie met James Heazlewood-Dale op akoestische bas en George Lernis op drums, gongs en bendir (een trommel met een houten frame die typisch is voor de muziek van het Midden-Oosten).

Sanlıkol's langverwachte nieuwe release combineert het concept van het klassieke pianotrio met zijn eigen muzikale paradigma dat put uit een breed scala aan wereldse en spirituele inspiraties. De set overstijgt het typische pianotrio-formaat met de toevoeging van Sanlıkol's expressieve vocalisaties en boeiende uitvoeringen op de ney (een traditionele eindgeblazen fluit die prominent aanwezig is in muziek uit het Midden-Oosten), evenals met Lernis' gebruik van Indonesische gongs en de bendir . An Elegant Ritual volgt Sanlıkol's veelgeprezen 2020-release The Rise Up: Stories of Strife, Struggle and Inspiration met zijn dynamische jazzorkest Whatsnext? en NEA Jazz Master Dave Liebman als solist.

Hoewel Sanlıkol al bijna twee decennia regelmatig in kleine groepen optreedt, is dit zijn eerste opgenomen trio-onderneming. Het oponthoud, onthult hij, was deels te wijten aan een diepgeworteld verlangen om te innoveren en iets geheel nieuws te zeggen in het aloude formaat. "Misschien komt mijn obsessie om iets nieuws te zeggen voort uit het feit dat ik sinds mijn vroege kinderjaren de bustes van Beethoven, Mozart en Chopin op de piano van mijn moeder heb gezien," mijmert hij, "ik realiseer me dat dat model problematisch is vanwege de manier waarop het nieuwheid definieert en innovatie op een eurocentrische manier, wat op zijn beurt een vorm van exotisme van eigen bodem uitdrukt.”

Gedurende zijn actieve en diverse carrière, waarin hij scherp de lijnen van de jazz en een verscheidenheid aan Turkse muziek heeft bewandeld, heeft hij geholpen het begrip nieuwheid naar een meer pluralistisch en inclusief punt te brengen waar improvisatie een belangrijke rol speelt. Uiteindelijk is de drang om iets ‘nieuws’ te zeggen altijd aanwezig geweest in zijn werk en An Elegant Ritual is daarop geen uitzondering. Terwijl An Elegant Ritual zeker de muzikale grenzen verlegt, deed Sanlıkol een bewuste poging om enigszins trouw te blijven aan de traditie van het jazzpianotrio, met eerbied voor zijn rijke geschiedenis en vakmanschap. In deze geest werd het hele album live opgenomen zonder overdubs of speciale effecten. Bovendien roepen stukken als "Invitation" - de enige aanwezige standaard - en "Lost Inside" de esthetiek van het pianotrio op door bij de traditionele jazzinstrumentatie te blijven, zonder toegevoegde instrumenten of expliciete Turkse/wereldmuziekinvloeden.

Het grootste deel van An Elegant Ritual bevat verschillende gradaties van Turkse en andere muzikale invloeden, aangevuld met Sanlıkol's emotionele vocale stijlen die aanwezig zijn op bijna alle nummers, met uitzondering van het titelnummer, de eerder genoemde "Invitation" en intermezzo's. Telkens wanneer Turkse muziekelementen in het spel zijn, doet Sanlıkol ook een gezamenlijke inspanning om de subtiliteiten van die traditie van de concepten makam (modus) en usul (ritmische cycli) te eren. Structureel is An Elegant Ritual gemodelleerd naar een Soefi-wervelend derwisj-ritueel (Mevlevi ayin) met invloeden van John Coltrane's handelsmerk A Love Supreme. De Mevlevi ayin heeft typisch een centrale compositie tussen een openingsoproep en een voorbereidend stuk vooraan, en twee vrolijke stukken aan het einde. Hier heeft de centrale compositie vier delen (zoals A Love Supreme) met strategisch ontworpen verschijningen van de gongs en ney. En net als A Love Supreme wilde Sanlıkol een gevoel van spiritualiteit in de muziek brengen, een kwaliteit die vooral op het titelnummer prominent aanwezig is.

tracks:

01 Prelude
02 The 7th Day
03 Interlude
04 Lost Inside
05 Interlude 2
06 Arayis in Search
07 An Elegant Ritual
08 Hashret Anadolu Jazz
09 Postlude
10 Invitation